Ciasta urodzinowe

W naszej kulturze utarło się przekonanie, że celebracja urodzin nie może obejść się bez tortu. Ten z reguły jest dość wymagającym ciastem, zarówno pod względem cukierniczych zdolności jak i czasu, jaki należy poświęcić na jego przygotowanie.

Urodzinowe ciasto powinno mieć jednak ważniejsze cechy niż forma – powinno być przede wszystkim przygotowane z sercem, w odpowiedniej oprawie. Dlatego, jeśli chcemy przygotować bliskiej nam osobie urodzinową niespodziankę, nie musimy wcale mierzyć się z upieczeniem tortu – sięgnijmy po prostszy przepis, który pozwoli nam jednak sprawić radość solenizantowi! Poniżej przepisy na urodzinowe ciasta, które w dniu urodzin naszych bliskich sprawią im prawdziwą radość!

Nietypowe tradycje urodzinowe

W Polsce świętowanie urodzin nieodłącznie związane jest z tortem, szampanem oraz oczywiście życzeniami i prezentami. Przyglądając się bliżej zwyczajom urodzinowym innych państw świata odnaleźć możemy wiele nietypowych zwyczajów, a niektóre z nich zaczynają wnikać i w naszą tradycję. Znakomitym przykładem jest latynoska piniata – ludowy zwyczaj polegający na strącaniu papierowych kul wypełnionych słodyczami. Uczestnicy zabawy próbują zebrać jak najwięcej słodkości. Co ciekawe jest to zwyczaj bożonarodzeniowy, który w kulturze europejskiej wplótł się w tradycje urodzin. Coraz częściej spotykamy się z piniatą podczas dziecięcych przyjęć urodzinowych, które stają się coraz bardziej kolorowe i huczne.

Torty, które znamy dziś pochodzą z Niemiec. Jednak pierwsze ciasta wypiekane z okazji urodzin przypominały chleb – zapiekano w nich monety, guziki czy pierścionki, które miały przynieść szczęście, pieniądze czy miłość w nadchodzącym roku. Dziś australijskie dzieci w dniu urodzin częstowane są „chlebem wróżki” – zwykłym chlebem udekorowanym kolorowymi, słodkimi posypkami. W krajach afrykańskich istnieje zwyczaj przygotowywania specjalnych potraw urodzinowych – bardzo często składają się one ze słodkich ziemniaków, bananów i ryżu. W Sudanie urodziny obchodzą w sposób wyjątkowy jedynie dzieci mieszkające w miastach. Wyjątkowym rarytasem przygotowywanym tu w bogatych domach z okazji urodzin jest karkada – napój uzyskiwany z kwiatów hibiskusa.

Urodzinowe słodkości

lody ryżowe z morelami

Zamiast typowego tortu urodzinowego, naszym solenizantom zaserwować możemy niezwykłe i niecodzienne desery, które zapadną im w pamięć, i kto wie, być może ich serwowanie w dniu urodzin stanie się corocznym zwyczajem? Jedną z takich przekąsek są lody ryżowe z morelami. W Azji ryż jest zresztą nieodłącznym elementem każdego urodzinowego przyjęcia, symbolizuje bogactwo i życie w dostatku. Jak przygotować lody ryżowe? Oto nasz przepis:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 300 ml mleka 2%
  • imbir i trawa cytrynowa
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki ryżu arborio
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g brązowego cukru

Ryż moczymy w wodzie przez około dziesięć minut. Do garnka przelewamy mleko, mleko kokosowe, śmietankę, pół kubka wody, pokrojony imbir i trawę cytrynową. Zagotowujemy po czym wyciągamy kawałki imbiru i trawę cytrynową. Dosypujemy ryż i gotujemy przez około 35 minut. Morele kroimy w małe kawałeczki i dodajemy wraz z cukrem gdy ryż się ugotuje. Powstały krem studzimy i przelewamy do foremek na lody. Mrozimy przez sześćdziesiąt minut i do lodów wkładamy patyczki. Wkładamy do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

racuchy drożdżowe z malinamiCiasta na urodziny z powodzeniem zastąpić możemy przekąską, która przypomina naszemu solenizantowi dobre chwile, sprawiając tym samym wielką przyjemność. Jeśli chcemy by poczuł się młodszy, sięgnijmy po przepisy z dziecięcych lat na przykład racuchy drożdżowe z malinami! Tradycyjne racuchy w takim wydaniu sprawdzą się nawet jako odświętny deser!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 250 g letniego mleka
  • drożdże instant Delecta
  • 200 g malin
  • 50 ml miodu
  • płatki migdałowe

W misce łączymy mąkę, drożdże, sodę, sól i cukier. Mieszamy i dodajemy mleko i jajko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy maliny. Gotowe ciasto odstawiamy na około pół godziny.

Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni, nabierając ciasto łyżką namoczoną wcześniej w gorącej wodzie. Gotowe placuszki posypujemy podprażonymi migdałami, malinami i opcjonalnie cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *