Kuchnia Wielkanocna

dnia

Wielkanoc jest w Polskiej tradycji najważniejszym świętem w ciągu całego roku. I choć to Boże Narodzenie ma zazwyczaj znacznie bogatszą oprawę, to Wielkanoc jest dla katolików świętem o znacznie większym znaczeniu. Po okresie Wielkiego Postu, w którym przygotowujemy się duchowo do nadejścia Wielkanocy, nadchodzi czas radosnego świętowania, gdy możemy smakować tradycyjnych potraw, jakie od pokoleń jada się w polskich domach. Tradycyjne wielkanocne śniadanie składa się z produktów o znaczeniu symbolicznym, które przynieść mają domownikom szczęście i dostatek przez kolejny rok.

Uroczysty obiad

Niedziela i Poniedziałek Wielkanocny to dni, w których na stołach goszczą obfite i sycące potrawy. Przygotowujemy wszelkiego rodzaju mięsa i pieczenie – karkówki, pieczoną szynkę czy schab. Jako dodatek chętnie przyrządzamy domowe pasztety i sałatki, zwłaszcza tradycyjną sałatkę warzywną. Gospodynie domowe przygotowują swoje popisowe dania, by odpowiednio czcić ten wyjątkowy czas. Potrawy wielkanocne to również zupy – najczęściej przygotowywaną jest oczywiście żur z jajkiem i białą kiełbasą, barszcz biały czy tradycyjny rosół. Wielkanocny obiad ma nie tylko smakować, ale również efektownie wyglądać – dlatego też właśnie w czasie świąt podajemy pieczone gęsi czy kaczki: dania, których odmawiamy sobie na co dzień czy w inne świąteczne dni.

Ilość jajek, jakie Polacy spożywają w okresie Świąt Wielkanocnych jest ogromna – dodajemy je do sałatek, zup, pieczeni i oczywiście faszerujemy. Wielkanocne potrawy od zawsze kojarzyły się właśnie z jajkiem – symbolem nowego życia.

Słodkie świętowanie

kruche ciasto mazurek

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. Niekwestionowanym królem świątecznego stołu jest oczywiście Mazurek wielkanocny, który przywędrował do nas z Turcji, jednak dziś uważamy go już za nasze ciasto narodowe. Mazurek w każdym domu smakuje nieco inaczej. Zwyczajowo przyrządza się go z ciasta kruchego, dużej ilości bakalii i obowiązkowo lukru. Przepis podstawowy można również dowolnie modyfikować wzbogacając go o ulubione owoce i dodatki. By przygotować tradycyjny mazurek wielkanocny potrzebujecie:

Ciasto:

  • Opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 2 żółtka
  • 50 ml espresso
  • 50 ml ajerkoniaku
  • Masa kajmakowa
  • Bakalie: garść suszonych moreli, orzechy laskowe i włoskie, blanszowane migdały, suszone figi

Wykonanie:

Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – łączymy je z masłem i jajkiem i mieszamy przez około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera. Przygotowujemy blachę, wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią ¾ ciasta. Z reszty ciasta wykonujemy ozdobne wałeczki, którymi wykładamy brzegi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 minut (grzanie góra-dół).

Orzechy prażymy na patelni a suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie mieszamy z ajerkoniakiem.

Masę kajmakową mieszamy z espresso oraz żółtkami. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy kolejny kwadrans.

Wielkanoc to również wszelkiego rodzaju babki – marmurkowe, piaskowe, cytrynowe, marcepanowe  z olejem, kisielem czy twarogiem. Rodzajów babek jest wiele, najważniejsze by były przygotowywane z sercem i w odpowiedniej oprawie. Tradycja wypiekania bab jest bardzo bogata i sięga już XV wieku a nasze prababki przygotowywały się do wypieku babek wielkanocnych już po Niedzieli Palmowej. Ciekawe przepisy na Wielkanoc znajdziecie na Delektujemy.pl!

Wypieki wielkanocne silnie zakorzeniły się w tradycjach regionalnych. Na wschodzie kraju przygotowuje się paschę wielkanocną, którą kosztować można jedynie raz w roku. Ciasto to nie jest łatwe w przygotowaniu, ma jednak wyjątkowy smak. Do jego przygotowania potrzeba twarogu, mleka świeżego i zsiadłego, masła, śmietany, czekolady i dużej ilości bakalii. Kaszuby i Podlasie to region, w którym przygotowuje się sękacz. To prawdziwe ciasto „na bogato”, do przygotowania którego potrzeba od 30 do 50 jajek, po kilogramie mąki, cukru, tłuszczu i litr śmietany, co najlepiej świadczy o tym, że w święta Wielkanocne nie powinno się oszczędzać na słodkościach.

Ciasta wielkanocne są syte, kaloryczne i niezwykle słodkie – nie odmawiajmy sobie słodkości w tym wyjątkowym czasie, w końcu taki jest charakter naszego polskiego świętowania. Nie zapominajmy również o innej stronie świętowania, która ważna była dla naszych dziadków – Wielkanoc to czas tańców i zabawy, podczas których spalić można było spalić co nieco kalorii jednocześnie mogąc bawić się do samego świtu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *