Przepisy na słodki karnawał

dnia

Karnawał to najbardziej radosny czas w ciągu całego roku i choć dziś nie przywiązuje się tak wielkiej wagi do tego wyjątkowego okresu, kiedyś był celebrowany w wyjątkowy sposób. Dawniej karnawał był okresem całkowitego odwrócenia porządku, swoistym wentylem bezpieczeństwa, kiedy można było pozwolić sobie na nieco więcej niż w ciągu całego roku. Biesiadowano, ucztowano i cieszono się życiem, gdyż koniec karnawału oznaczał również powrócenie do normalnego porządku, wypełnionego pracą i obowiązkami.

Przedstawiamy kilka niezwykłych pomysłów na słodki karnawał, które uświetnią każde przyjęcie niezwykłym smakiem! Więcej przepisów na cista odszukasz na delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/.

Słodkości na raz

Na każdym przyjęciu znajdą się wielbiciele słonych przekąsek oraz ci, którzy zdecydowanie wolą coś słodkiego. Zadbajmy o to, by na stole znalazły się więc nie tylko koreczki czy sałatki, ale również niewielkie przekąski dla łasuchów. Przedstawiamy kilka propozycji na szybkie i niezwykle smaczne desery na raz, które sprawdzą się nie tylko dla dzieci, ale również dla wszystkich gości.

• Cake pops – wyjątkowe czekoladowe kuli podane w formie lizaków! Do ich przygotowania potrzebujecie jedynie kremu czekoladowego, serka mascarpone i pokruszonego ciasta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Po wyjęciu formujemy niewielkie kulki, nadziewamy ma patyczki do lizaków, polewamy polewą i zdobimy ulubionymi posypkami

• Mini babeczki – Upieczmy babeczki z ulubionego przepisu na ciasto: biszkopt, piernik czy ciasto kakaowe. Rozlejmy do miniaturowych papilotek i ozdóbmy kremem śmietanowym. Nie zapominajmy o kolorach pod postacią posypek czy owocowych dodatków.

• Ciasteczka – warto przygotować kilka rodzajów ciasteczek, tak by każdy wybrał coś dla siebie. Zawsze dobrym pomysłem są ciastka świąteczne – aromatyczne, przypominające dobre chwile i świąteczny nastrój.

ciasteczka krówkowo czekoladoweJeśli chcemy również zaserwować coś wyjątkowego możemy przygotować ciasteczka krówkowo-czekoladowe!

Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 1 żółtko
– 125 g masła
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka cukru pudru
– szczypta proszku do pieczenia
– szczypta soli
– tabliczka czekolady i łyżka masła
– pół szkl. gotowej masy krówkowej

Zagniatamy szybko składniki jak na kruche ciasto i chłodzimy przez około 90 min. Rozwałkowujemy cienko i wycinamy niewielkie krążki. Pieczemy w 180⁰C przez 10-15 minut. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Na chłodne ciasteczka przekładamy masę krówkową i polewamy czekoladą.

Torty karnawałowe

Przyjęcie karnawałowe może okazać się świetną okazją do skosztowania… tortu! Warto uczcić ten wyjątkowy czas w roku czymś wyjątkowym. Dawniej z okazji karnawału pieczono ciasta odświętne, bardzo kosztowne w przygotowaniu, takie które jadało się tylko kilka razy w roku. Pozwólmy sobie więc na coś wyjątkowego, co na długo zostanie w naszej pamięci. Przedstawiamy kilka propozycji na tort urodzinowy w wersji karnawałowej!

• Tort szampański z truskawkami

Karnawał i szampan zawsze idą w parze! Wykorzystajmy go również do słodkich wypieków! Zwłaszcza, że szampański tort jest bajecznie prosty w przygotowaniu. Potrzebujemy jedynie biszkoptów na spód (możemy zamiast nich upiec biszkopt) oraz: 2 łyżeczek żelatyny, 90g cukru pudru, 100 ml szampana oraz 250 zimnej śmietany kremówki i 500 g truskawek. Rozpuszczamy cukier w szampanie i dodajemy żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z szampanem. Z truskawek przygotowujemy mus i dodajemy ok. 60g cukru pudru, 100 ml szampana i 1,5 łyżeczki żelatyny. Połączyć ze sobą. Biszkopty nasączyć szampanem i wyłożyć krem. Ozdobić truskawkami! Taki tort z pewnością wprawi naszych gości w iście szampański nastrój!

• Bananata karmelowa z popcornem

bananata karmelowaTen tort zaskoczy wszystkich – połączenie karmelu i popcornu podane w formie tortu to może być zapowiedź świetnej zabawy. Jeśli jesteście ciekawi efektów, zapraszamy do kuchni!

Składniki:
– Ciasto Bananata od Delecty
– 75 ml mleka
– 2 jajka
– 450 ml kremówki
– 100 ml przegotowanej wody
– Banan
– Popcorn
– Pół puszki masy kajmakowej
– szczypta soli
– 30 ml mleka

Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczone dzielimy na dwa blaty. Masę śmietankową łączymy z wodą. Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej stopniowo masę śmietanową, gdy krem będzie idealny gładki, dodajemy zblendowanego banana.

Krem przekładamy na dolny blat ciasta i przykrywamy górnym blatem. Mleko, sól i masę kajmakową podgrzewamy. Gdy się rozpuści polewamy nią ciasto. Całość posypujemy uprażonym popcornem. Słodkiego świętowania!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *