Słodkie sposoby na przeprosiny

dnia

Zdarzają się czasem chwile, kiedy zawodzimy swoich najbliższych: nie znajdujemy dla nich czasu, zawodzimy zaufanie lub po prostu ponoszą nas emocje. Jeśli czujemy się z tym źle a poczucie winy nie pozwala zasnąć, nie warto zwlekać z przeprosinami. I choć najtrudniej jest czasem wyciągnąć rękę w geście przeprosin, tkwi w nim największa siła. Takie spotkanie umili nam dobre ciasto czy wyjątkowy deser. Dobrym pomysłem jest również przesłanie słodkiego upominku, który pomoże skruszyć pierwsze lody.

Domowe pralinki

kolorowe pralinkiPralinki są uniwersalnym podarunkiem – z okazji spotkania, imienin czy urodzin. Zamiast sięgać po te sklepowe możemy przygotować pralinki w domu, własnoręczne wykonanie nada im zdecydowanie większego znaczenia, zwłaszcza, jeśli chcemy kogoś przeprosić. Zrobienie domowych pralinek jest bardzo proste, a przy odrobinie kreatywności możemy stworzyć prawdziwe cuda! Polecamy przepis na kolorowe pralinki! Do przygotowania domowych pralin potrzebować będziemy ulubionych czekolad – mlecznej, gorzkiej, białej, karmelowej. Wybór jest naprawdę ogromny. Niezbędne będą również silikonowe foremki do lodów. Możemy wybrać jeden lub wiele form i kształtów. Dno formy posypujemy posypką, bakaliami lub innymi ulubionymi dodatkami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zalewamy formę. Możemy również przygotować pralinki warstwowe z kilku rodzajów czekolady lub zatopić w nich na przykład orzechy. Pralinki powinny trafić do lodówki na około trzy godziny by dobrze stężały. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z foremek i przekładamy do ozdobnego opakowania. Jeśli nie mamy gotowego opakowania, możemy własnoręcznie wykonać ciekawy pakunek. Wystarczy ozdobny słoiczek, wstążka lub sznurek i bilecik, który do niego dołączymy.

Pralinki możemy przygotować również w inny sposób.

Pralinki z masłem orzechowym

pralinki z masłem orzechowym

składniki:

  • 300 g masła orzechowego
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 40 g białej czekolady
  • posiekane orzeszki ziemne

Do miski przekładamy masło orzechowe, roztopioną białą czekoladę, miękkie masło, wanilię, sól i cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie formujemy z masy niewielkie kuleczki i ponownie chłodzimy przez około godzinę. W rondelku roztapiamy osobno czekoladę gorzką i białą. Kulki dokładnie pokrywamy ciemną czekoladą i zdobimy białą. Całość oprószamy orzeszkami. Tak przygotowane praliny są niezwykle efektowne i smaczne.

Pralinki miodowo-rumowe

składniki:

  • 25 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki rumu
  • kakao

Do garnuszka przekładamy czekoladę i śmietanę kremówkę, delikatnie podgrzewamy do roztopienia i połączenia składników (możemy zrobić to na minimalnym płomieniu lub w kąpieli wodnej). Do lekko przestudzonej czekolady dodajemy miód i mieszamy do połączenia składników, potem powtarzamy czynność dodając masło. Po całkowitym wystudzeniu masę przekładamy do lodówki na około godzinę. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w kakao i przekładamy do ozdobnych papilotek.

Muffinki dobre na wszystko

muffinki z lukrem wisniowym

Jeśli przepraszać to tylko szczerze i z dobrego serca! Najlepiej ze słodkimi muffinkami w zanadrzu, tak by ich słodycz umiliła tą trudną chwilę. Muffinki są bardzo wdzięcznymi wypiekami, gdyż nie są bardzo czasochłonne i mało skomplikowane, za to końcowy efekt jest naprawdę znakomity! Polecamy przepis na muffinki z wiśniowym lukrem!

składniki:

  • Babeczki na 1001 sposobów o smaku waniliowym
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 200 g wiśni
  • 100 g cukru pudru

Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. Wiśnie przekładamy na sitko. Babeczki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i przekładamy do papilotek. Do każdej dodajemy po kilka wisienek. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Sok z wiśni łączymy z cukrem w wysokim naczyniu i miksujemy tak, by powstał gęsty lukier. Muffinki po lekkim ostudzeniu dekorujemy lukrem i zdobimy wiśniami.

Przepisów na muffinki jest mnóstwo – wybierzmy ten, który sprawi największą radość osobie, którą chcemy przeprosić! A więcej przepisów na różnego rodzaju babeczki i ciasteczka polecamy szukać na: https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/babeczki-i-ciasteczka/. Warto sprawdzić!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *