Słodycz na rozgrzanie

dnia

Gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza powinniśmy rozpieścić nasze ciało rozgrzewającą przekąską, która wzmocni naszą odporność i sprawi przyjemność podniebieniu. Chińska medycyna zakłada, że to jaki rodzaj pokarmów spożywamy w zależności od aury za oknem ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia i wagi. Według niej pokarmy dzielą się na gorące, rozgrzewające, obojętne, wychładzające i wyziębiające.

Polska położona jest w obrębie klimatu umiarkowanego chłodnego, dlatego według zasad medycyny chińskiej powinniśmy spożywać produkty należące do grupy rozgrzewającej i obojętnej. W chłodne dni spożywajmy przynajmniej dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia, gdyż po ich zjedzeniu nasz organizm nie będzie musiał wytwarzać energii do ich ogrzania przed trawieniem.    

Przyprawy na chłodne dni

Medycyna Chińska (i nie tylko) bardzo ceni sobie rozgrzewające przyprawy, które nie tylko wspomagają nasz organizm w walce z chłodem, ale mają również szereg innych właściwości prozdrowotnych dla naszego ciała. Warto sięgać po nie często jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Najpopularniejszą przyprawą korzenną jaką stosujemy w naszej kuchni jest cynamon. Jesienna szarlotka pachnąca cynamonem to przecież nasz Polski klasyk, który pojawia się na stołach bardzo często. Szarlotki przygotowuje się na wiele sposobów a są to łatwe ciasta o zrobienie których może pokusić się nawet niedoświadczona osoba.

Cynamon ma właściwości bakteriobójcze i odkażające, doskonale radzi sobie przy infekcjach gardła i dostarcza naszemu organizmowi takich pierwiastków jak żelazo, wapń czy mangan. Dodawajmy go nie tylko do słodkich wypieków, ale również do kawy czy herbaty a sezon chorobowy będzie dla nas łaskawy.

W zimne dni do wypieków dodawajmy goździki, które oczyszczają organizm z toksyn i skutecznie eliminują wolne rodniki. Podobnie jak cynamon, goździki mają działanie bakteriobójcze co wspomaga pracę naszego układu odpornościowego i pomaga zwalczyć każde przeziębienie. Goździki są idealnym dodatkiem do pierników. Warto pamiętać, by używać świeżych goździków i mielić je tuż przed dodaniem do ciasta. Gotowe mielone goździki mają znacznie mniej właściwości i nie są tak aromatyczne.

W jesienno-zimowej kuchni często gości również cynamon, który ma silne działanie rozgrzewające. Poprawia krążenie, chroni przed nowotworami, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Cynamon warto dodawać nie tylko do dań głównych i deserów, ale również do przetworów. Idealnie pasuje do dżemów śliwkowych czy powideł pomarańczowych.

Rozgrzewające słodkości

W chłodne dni na ciepło powinniśmy jadać nie tylko dania główne, ale również śniadania i desery, które rozgrzeją nasz organizm przed wyjściem z domu, dodadzą więcej energii i wprowadzą nas w dobry nastrój. Co ciepłego proponujemy na śniadanie? Zimny dzień najlepiej zacząć od owsianki!

Deser na ciepło z płatkami owsianymi

deser na ciepło z płatkami owsianymi

  • 100 g płatków owsianych
  • Owoce: borówki lub maliny (poza sezonem jabłka i gruszki)
  • 40 g jagód goji
  • Łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 60 g chałwy

Do niewielkiego rondelka wsypujemy płatki owsiane i rozgrzewamy na niewielkim ogniu przez około minutę. Rozgrzane płatki zalewamy wrzątkiem nieco ponad płatki. Dodajemy jagody goji i gotujemy przez kilka minut aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Gorące płatki przekładamy do dwóch naczyń, dodajemy owoce i cukier. Po wymieszaniu wierzch posypujemy pokruszoną chałwą.

Zimą warto sięgać po rozgrzewające desery. Jako, że przepisy na desery są naprawdę różne, wybierzmy więc te które trafiają w gust całej rodziny. My proponujemy przepis na deser, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha! W dodatku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc przyrządzimy go w kilka minut po powrocie z zimowego spaceru.

Śliwkowo-malinowa bomba rozgrzewająca

śliwkowo malinowa bomba rozgrzewająca

  • Budyń jaglany smak malinowy od Delecty
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych
  • Śliwki
  • Czekoladowe groszki

Przygotowujemy budyń według wskazówek na opakowaniu. Do słoiczków lub miseczek wykładamy podgrzane powidła śliwkowe, wykładamy na nie budyń i ozdabiamy świeżymi śliwkami i czekoladowymi groszkami. Jemy popijając gorącą herbatą z dodatkiem miodu i imbiru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *